Maquetes

Per molts l’afició ens ve d’aquell primer tren elèctric de joguina de la nostra infantesa. Amb els anys esdevé una passió d'adults, que troba la seva expressió amb la construcció de maquetes.
A Via Oberta disposem de les següens maquetes:

-una maqueta en escala IIm (1:22,5) amb circuit interior en escala 0n30 (1:48)

-tres maquetes en escala H0 (1:87)

-una en escala N (1:160)

-una en escala Z (1:220)

-una en escala H0m (1:87)


Les maquetes es troben ubicades a la Masia de Cal Gavatx:

Maqueta escala IIm - 0n30

Ubicada a l'antiga dependència destinada a magatzem, a l'esquerra de l'edifici de Cal Gavatx.

Els treballs es van iniciar al desembre de 2012 amb l'adecuació de l'espai. Els treballs s'han completat al setembre de 2016, innaugurada oficialment el 17 de setembre del 2016, coincidint amb la 16ª Trobada de Vaporistes i 10é aniversari del Circuit.
El sistema de comandament és analogic amb panell de control amb polsadors i interruptors. Tots els edificis, ponts, faroles,semàfors i  muntanyes són de construcció artesanal per l'equip de maquetistes de Via Oberta.
També incorpora dins del mateix espai un petit circuit a escala 0n30 (1:48), que representa la via estreta americana de 30 polzades d'ample, també amb sistema analògic corrent continu.

Maqueta transportable H0

-Es va iniciar al gener del 2013 la construcció d'una maqueta escala H0 sistema digital amb comandament per ordinador. La maqueta es va presentar en estat de construcció, ja amb les vies i control operatius a la Fira d'Entitats de La Garriga al mes de juny del 2013, i es va inaugurar amb la presència del Sr. Alcalde de Les Franqueses el dia 14 de desembre de 2013 a la Fira de Nadal de Les Franqueses. Ha participat a les Fires d'entitats de Les Franqueses els anys 2013, 2014 i 2015, la Festa Major de Figaró del 2015  i a la Fira d'entitats de La Garriga del 2016.

La maqueta es troba al vestibul de Cal Gavatx, a l'espera de properes sortides.

Maqueta H0 sistema corrent altern.

-A una altra dependència de la masia, tenim una maqueta d'H0 sistema de corrent altern, amb via metàl·lica, construïda als anys 70 del darrer segle, per Mabar de Barcelona, donació de la Sra. Laura Tomé i fills, a la memòria del Sr. Joan Baulenas, granollerí gran afeccionat als ferrocarrils en miniatura. Aquesta maqueta va ser donada a l’entitat al 2000 i ha estat restaurada al 2010 per Via Oberta, tot respectant la tecnologia i decoració original, per tal de donar a conèixer com eren els trens en miniatura d’aquella època.

Maqueta H0 sistema digital.

-A una sala apart, es troba la gran maqueta H0, que disposa de tres circuits, tots tres  amb sistema digital  en corrent continu. La maqueta va ser construïda a l'antic local de Via Oberta a Granollers entre els anys 2001 i el 2005, i traslladada a Cal Gavat al 2006. Durant l'any 2018 s'ha remodelat el sistema de control amb comandament per ordinador, als circuits principals, que permet una circulació automàtica de molts trens a l'hora.Al circuit de maniobres es manté la operació per panell de control manual i comandament digital. Hi tenim també un petit recorregut per camions i cotxes Faller Car, amb automatisme de semafors controlat per una placa Arduino.

Tenim instal.lat  adaptador LAN-USB de Lenz i un router que ens permet controlar els trens desde el mòbil o la tauleta en modalitat manual.

Maqueta N

- A la mateixa sala anterior, hi tenim la maqueta N amb sistema de control analògic en corrent continu. Disposa de 3 circuits principals, controlat cadascun amb regulador independent. Innaugurada oficialment el 17 de setembre del 2016, coincidint amb la 16ª Trobada de Vaporistes i 10é aniversari del Circuit.

Maqueta Z

-Al vestíbul, just a sota de l'escala, tenim una maqueta a escala Z (Märklin Mini Club),sistema analògic corrent continu, donació del Sr. Martí Torras de Montmeló, aficionat als trens en miniatura. Aquesta maqueta va ser donada a principis de l'any 2012, i revisada i adaptada per l'exposició al public per Via Oberta al setembre de 2012.

Maqueta H0m:
- Maqueta a escala H0m (escala 1:87, reprodueix l'ample real de 1.000mm , via estreta métrica), al costat de la maqueta N, posada en servei al 2017.
Ambientada en Suissa, inspirada en viaductes i estacions reals dels ferrocarils rètics (RhB). Comandament analógic i digital opcional.

L’entitat disposa de material motor (locomotores) i remolcat (cotxes de viatgers i vagons de mercaderies) de les quatre escales, molts d’ells provenint de donacions de particulars o socis, que permeten assegurar les circulacions de demostració en totes les maquetes.
Els dies de circulació del Circuit es posen en funcionament les maquetes que fan les delícies dels visitants més menuts.
Els maquetistes es troben regularment els dissabtes al matí per fer tasques de construcció o reparació.

Els socis poden fer córrer el seu material coincidint amb les hores d’obertura del Circuit els diumenges o d’obertura de local social els dimecres a la tarda.

 

Les maquetes H0, Z, IIm i 0n30.
Video d'E4lok
 
Maqueta H0 Joan Baulenas
Video d'E4lok
Maqueta d'H0 i Via Oberta
Video d'E4lok